Hvilken vin til hare?
Haren har en markant vildtsmag og bør derfor som udgangspunkt matches med en fyldig rødvin.
Min far og jeg gik ikke meget på jagt sammen. Men i juleferien blev jagtgeværet smidt over skulderen, og markerne blev travet igennem på jagt efter haren. Ud over gode minder kan en harejagt også byde på en af de bedste vildtsmage – hvis man naturligvis får ramt på noget. Og som altid med vildt er der en gylden mulighed for at matche med nogle af de store vine. Her er et godt vinmatch blandt andet den folkekære Amarone.
Kraftige, fyldige og frugtige vine
Den mest intense vildtsmag finder vi hos haren. Det er uden tvivl noget af det mest velsmagende vildt, der findes – når det er tilberedt ordentligt. Det sødmefulde, tætte, men saftige kød skal matches med kraftige og frugtige vine. En oplagt vin til haresteg er vinene fra Veneto: Amarone og Ripasso.
Der findes også en række udmærkede muligheder oversøisk, f.eks. vine fra Napa Valley i Californien – det kunne være en Cabernet Sauvignon eller en Zinfandel. Serveres haren som en gryderet, kunne man kigge på Syrah-vine fra Nordrhône, gerne med masser af alder, eller måske en australsk Shiraz.
En tredje mulighed kunne være at kigge på vine fra Sydrhône – en god Côtes du Rhône, Gigondas, Vacqueyras eller Châteauneuf-du-Pape. Serveres haren med svampe, vil en vellagret (gerne 10+ år) Barolo være et oplagt valg. Et fjerde bud på vin til haresteg kunne være en rigtig god Rioja Reserva eller Gran Reserva.
Jagt på haren
Haren må i Danmark som udgangspunkt jages fra 1. november til 31. januar. Det er dog en vildtart med lokal jagttid, så er man jæger, bør man naturligvis tjekke den specifikke jagttid for det område, hvor man går på jagt.
Haren vejer typisk 3–5 kg og lever i mange forskellige slags terræn – især i det dyrkede landbrugsland. Haren er udbredt over hele landet. Hannen kaldes for en ramler, og hunnen for en sætter.